Deventer zoekt een nieuwe burgemeester

Informatie over de zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Deventer.

In juli 2018 werd voormalig burgemeester Andries Heidema ge├»nstalleerd als Commissaris van de Koning (CvdK) voor de Provincie Overijssel. Daarmee is de functie van burgemeester in Deventer vacant. Deze functie wordt tijdelijk ingevuld door waarnemend burgemeester Ron K├Ânig. Per september 2018 is de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester gestart.

Procedure

De gemeenteraad heeft een profiel opgesteld voor de nieuwe burgemeester. In dit profiel staat beschreven welke eigenschappen de nieuwe burgemeester moet hebben. Voor de hele procedure is een vertrouwenscommissie aangesteld. Het eerste deel van de procedure was openbaar, namelijk tot het vaststellen van de profielschets (21 november 2018). De selectie en voordracht van kandidaten vindt vervolgens in beslotenheid plaats.

Samenleving

Om een compleet beeld te krijgen van alle rollen en gewenste competenties van een burgemeester voor Deventer, gingen de commissieleden op 18 september het gesprek aan met diverse functionarissen. Tussen 10 en 30 september lieten 1659 inwoners hun mening horen via een korte vragenlijst.

Profielschets

Begin oktober werd de opbrengst van de vragenlijst en gesprekken verwerkt. De input heeft als basis gediend voor de profielschets.

Vacature

De reactietermijn is gesloten. U kunt nog wel de vacature online bekijken.

Infographic procedure

Bij de benoeming van een nieuwe burgemeester zijn veel personen betrokken. De gemeenteraadsleden, de vertrouwenscommissie, de commissaris van de Koning, de minister en de Koning hebben allemaal hun eigen rol. Lees meer over de procedure in de infographic (pdf, 780 KB).